Vallirana

Amb el futur del nostres majors no es juga, volem pensions dignes!

  • Actualitzat:
  • Creat:

Article de Sònia Guerra, Responsable de l'Àrea de Polítiques Socials del PSC Baix Llobregat, publicat a Elfar.cat

Els mitjans de comunicació es feien ressò de les paraules de Cèlia Villalobos demanat als treballadors i treballadores que apostin pels plans de pensions privats, que estalviïn “2 euros mensuals” de cara a la seva jubilació, o comentant que “hi ha gent que passa més temps cobrant la pensió que (el 46%) treballant”. A part de la indignació que ens pot causar com a treballadors i treballadores les seves paraules, que és molta, el realment greu és que aquesta política del PP, de 68 anys, és la presidenta del Pacto de Toledo, és a dir, la responsable de vetllar pel bon funcionament del sistema públic de les pensions.

Un sistema que constitueix la política pública amb major capacitat de redistribució i reducció de les desigualtats. Les “idees” de Villalobos són la cara visible de les polítiques del PP, que suposen una seriosa amenaça per a aquest sistema. Primer, per la manca d’inversió en ocupació de qualitat, que ha posat en perill la sostenibilitat econòmica; segon, amb el nou mecanisme de revalorització que ajusta l'import de la pensió en funció de l'esperança de vida, es condemna als i les pensionistes a un progressiu empobriment.

Seguint amb la línia de gestionar el Govern que el PP ens té acostumats, no han negociat, dialogat ni buscat el consens a l’hora de proposar la reforma del sistema de pensions, probablement perquè saben que partits com el nostre, el PSC, no podrà estar mai d’acord en afavorir un sistema privat front al públic.

Els i les socialistes estem en contra de la pèrdua de poder adquisitiu dels i les pensionistes i creiem que el govern de l’Estat Espanyol hauria de defensar el sistema públic i no crear incertesa i inseguretats per convidar als i les treballadores a invertir en sistemes privats. En comptes de gestionar com cal, el PP sotmet a un espoli permanent el Fons de la Reserva de la Seguretat Social, a un ritme que farà que la guardiola de les pensions quedi buida.

Els socialistes considerem que el dret a les pensions i l'accés al Sistema de Seguretat Social s'han de considerar un dret constitucional i ser incorporats com a tal a la Reforma de la Carta Magna, que proposem.

Les mesures que estem plantejant a través de diverses mocions i accions al Parlament i al Congrés són recuperar el Pacte de Toledo i el diàleg social; aprovar un nou Estatut dels i de les Treballadores que promogui els drets laborals i l’ocupació de qualitat; establir fonts complementàries de finançament de les pensions als Pressupostos Generals (com es fa a la majoria de països del nostre entorn); recuperar el poder adquisitiu de les pensions actualitzant-les conforme a l’IPC; eliminar el factor de sostenibilitat introduït pel PP, i adoptar mesures específiques per eliminar l’escletxa propera al 40% que existeix entre la quantia de les pensions d’homes i de dones.

Per totes aquestes raons els i les socialistes defensem un nou model per reequilibrar el sistema de pensions mantenint la despesa, reduint altres partides i incrementant els ingressos, per garantir així el benestar present i futur dels nostres ciutadans i ciutadanes.

En aquest sentit, el dilluns vam acompanyar les manifestacions que van tenir lloc davant la porta dels ajuntaments per a defensar les pensions i també realitzarem una assemblea oberta a la ciutadania, les properes setmanes, on denunciarem la situació actual i demanarem solucions al govern de Rajoy.

Perquè amb els futur del nostres majors no es juga, els i les socialistes defensem un sistema de pensions viable i efectiu!